GIST!?

GIST
3 min readOct 24, 2020

--

foto door Annika Wallis

Dus. Wij zijn GIST.

We horen je al denken: leuk dat jullie samen wat doen, maar moet dat weer zo getoond worden? En moet dat per se in een collectief? Zijn er niet al genoeg? En wat is GIST in godsnaam!?

Wel, GIST zijn wij: Sara, Astrid, Michelle en Arne. En samen vormen wij een domeinoverschrijdend en participatief kunstencollectief. Geen zorgen, wij krijgen ook koude rillingen als we die termen gebruiken. Maar tot we iets beter vinden, moeten we het doen met die twee dikdoende woorden. Want ze vatten GIST wel perfect samen. GIST wil maken en doen maken, en dat over alle kunst-hokjes heen.

GIST ontstond op een middag ergens in mei. De eerste corona-golf was wat gaan liggen, eindelijk konden we elkaar weer zien en bij het bakken van wafels ontstond het idee om met ons vier iets te doen. We willen samen maken, zeiden we. Maar wat? Want onze achtergronden liggen ver uit elkaar. Sara studeerde Film aan het RITCS, Astrid eerst illustratie aan PXL en daarna animatie aan het KASK. Michelle studeerde dan weer grafische vormgeving aan het KASK en Arne studeerde af als schrijver aan het RITCS. Het enige wat ons bond, naast onze liefde voor wafels, was dat we samen een educatieve master hebben gevolgd aan het KASK. Het is daar dat we elkaar hebben leren kennen.

Tussen de wafels met suiker en confituur door zijn we beginnen nadenken. Wat willen wij samen maken? En beetje bij beetje ontstond het idee om een collectief op te starten. Want door te praten over wat we willen doen en maken, ontdekten we bij elkaar dezelfde nood: uit ons eigen vakgebied stappen en gewoon andere dingen kunnen proberen. Hoe fijn studeren en bijleren aan een kunstschool ook is, je wordt als vanzelf in het hokje van je eigen vakgebied geduwd. Door plots met elkaar te moeten samenwerken in die educatieve master, beseften we hoeveel wij van elkaar kunnen bijleren. Niet alleen op doe-vlak, maar ook in visie, in aanpak, in … Wanneer de laatste wafel door Michelle opgegeten was, wisten we wat we wouden: samen maken en van elkaar bijleren!

Na de wafels volgde uiteraard de wijn en terwijl de fles werd ontkurkt, bleven wij verder denken. We bedachten ons dat wij toch niet de enige konden zijn die daar nood aan hebben. En we beseften dat we het ook niet tot enkel ons vier willen beperken. Want ook onze kennis is beperkt. Dus we besloten om GIST open te trekken. We willen niet gewoon vier kunstenaars zijn die zich samen ergens wegstoppen in een donker atelier. We willen toegankelijk zijn voor iedereen die interesse heeft in iets creatief, maar niet per se weet wat. Voor iedereen die ook die beperkingen van zijn eigen werkveld voelt en die daar wil uitbreken. Voor iedereen die wil maken en experimenteren. En GIST wil daarbij helpen. Want ook wij willen dat. Wij willen samen met jou op zoek gaan en ontdekken. Want wij weten ook niet alles en wij willen even graag bijleren van jou als jij van ons!

Misschien denk je nu: allemaal leuk, maar hoe gaat dat concreet in zijn werk gaan?

Wel, dat is een goede vraag. Dat vragen wij ons ook af. Het is daarom dat wij nu beginnen aan onze testfase: GIST GROEIT. Dat zijn drie testrondes waar we de ideeën die we nu hebben, gaan uittesten. We gaan proberen, maken, doen en vooral op onze bek gaan en falen. Om zo te ontdekken wat het beste werkt, wat het boeiendste is voor ons, maar ook voor jou. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om!

foto door Annika Wallis

Daarom willen we je graag uitnodigen om mee te komen op onze zoektocht, om te volgen wat we doen en om zelf mee te denken en ons eventueel ideeën te geven (want ja, dat kan!). Dus volg even onze Instagram en Facebook en houd ook deze pagina in de gaten. Want deze week begint onze eerste testronde al!

Onze socials:

Instagram

Facebook

--

--

GIST

een jong collectief dat samen met jou wil maken, opgericht door Sara van Oostrum, Astrid Vandendael, Michelle Daniëlse en Arne De Loore