GIST GROEIT 1

GIST
4 min readNov 1, 2020

Onze eerste testronde is een feit!

We sloten ons samen vier dagen op en daar kwam Rue de Rouleau, 26.10.2020, 12:59 uit. Wat dat net is, kan je hier en op onze Instagram ontdekken. Maar hoe dit project tot stand kwam en hoe we dat hebben aangepakt, lees je hier!

foto: Annika Wallis

In GIST GROEIT 1 stond de vraag hoe wij vier samenwerken centraal. Want we hebben elk een andere achtergrond, elk een andere manier van werken en een andere visie op hoe en wat. Hoe zou dat samen gaan? En wat gaat het resultaat zijn? Met veel vragen en nog meer goesting begonnen we aan onze vierdaagse.

Als startpunt hadden we aan elkaar gevraagd om iets mee te nemen uit elkaars vakgebied: een mooie tekst, een interessante compositie in illustratie, een emotionele scène en een boek waarbij de materiaalkeuze goed aanvoelt. Zo hadden we 16 verschillende elementen die als startpunt konden dienen. Door erover te praten ontdekten we al snel dat er gemeenschappelijke thema’s en interesses waren, maar een stak er met kop en schouders bovenuit: dat de stilte nooit echt stil is en dat je die pas kan opmerken als je op de kleine dingen let.

We besloten om daar iets rond te doen. We gaven onszelf twee uur de tijd om elk afzonderlijk iets te maken. Dit toonden we dan aan elkaar en uit die vier werken kwam het idee om een stilteencyclopedie van de straat te maken. Een soort logboek waar we alle geluiden uit een stilte samenbundelen, maar waar ook de vier verschillende ideeën die waren ontstaan in samenkwamen. Nu we een idee hadden, konden we aan de slag. En zo maakten we op een paar dagen een volledig boekje met bijhorende wandeling.

Maar ging het echt zo vlot als we hier laten uitschijnen? Eigenlijk wel, moeten we toegeven. Door veel samen te zitten, eerlijk met elkaar te praten over het proces en telkens een duidelijke planning te maken, hebben we altijd snel knopen kunnen doorhakken waardoor we dit project tot een goed einde hebben gebracht.

Zijn er dan geen enkele bedenkingen? Natuurlijk wel. Zo heeft Michelle de eerste dagen enkel digitaal meegemaakt. Een van haar huisgenoten moest wachten op de uitslag van haar corona-test, dus bleef Michelle voor de veiligheid even in quarantaine. Daardoor kon ze er enkel bij zijn via Skype. Hoewel we in het begin veel schrik hadden voor wat dit zou geven, viel het best mee. Michelle is bij alles aanwezig kunnen zijn, zelfs bij het schetsmoment waar we elke dag mee begonnen. Maar toch heeft het ook zijn beperkingen. Niet enkel de beperkte batterijduur van een laptop of een slechte internetverbinding gooiden roet in het eten. Ook tijdens het brainstormen gaf dit moeilijkheden. Zo’n gesprek loopt al snel chaotisch, er wordt door elkaar gesproken, ideeën veranderen snel. Doordat Michelle de enige was die er niet fysiek bij was, was het voor haar moeilijker om in te pikken en mee te discussiëren en te denken. Alle vier moesten we extra rekening houden met deze digitale barrière om te vermijden dat Michelle vergeten werd. Die barrière viel volledig weg wanneer Michelle wel gewoon aanwezig was. Hoewel het digitale minder erg was dan we hadden gedacht, ging het zonder wel veel soepeler.

De vraag is nu: wat nemen we mee naar GIST GROEIT 2 en wat moet anders? Eerst en vooral gaan we onze werkvorm behouden. De vragen die we vooraf stellen, bezorgen ons heel wat materiaal en inspiratie. We gaan deze vragen wel veranderen voor de tweede testronde, maar ze zijn het perfecte startpunt. Daarnaast gaan we ook elke dag beginnen met een tekenmoment. Dit is ontstaan uit een vraag van Sara, maar het helpt de hele groep. Door een uur lang te schetsen, krijg je snel het gevoel dat er samen iets gemaakt wordt. Het maakt ook niet uit of het goed is of slecht, het gaat om het maken en niet het resultaat. Hierdoor werd het veilige gevoel dat GIST wil bieden, versterkt.

Ook het vele samenzitten en overleggen helpt. Hierdoor blijft het een groepsproces, iedereen weet wat de ander aan het doen is en alle beslissingen worden in groep gemaakt. Maar ook het afzonderlijk werken om tot een gezamenlijk idee te komen, gaan we behouden. Door de tijdslimiet van twee uur heeft iedereen een aanzet, zonder dat het een te afgewerkt product wordt. Daardoor kan er perfect op verder gebouwd worden door de groep. Doorheen de week merkten we wel dat iedereen naar zijn eigen vertrouwd materiaal greep, maar daar mee ging experimenteren. De vraag voor GIST GROEIT 2 is nu of we onszelf nog meer moeten forceren om ander materiaal vast te grijpen of dat het experimenteren alleen ook oké is.

foto: Annika Wallis

Kort samengevat kunnen we zeggen dat onze eerste testronde een succes was. Het ging veel vlotter dan we hadden durven dromen en wat we op vier dagen uit de grond hebben gestampt, is een project waar wij allemaal even trots op zijn. Nu gaan wij even uitrusten voor we ons storten op de voorbereidingen van de tweede testronde. Daarin zal de vraag centraal staan hoe we andere mensen (zoals jou) kunnen betrekken in ons werkproces. Maar in afwachting daarvan kan je Rue de Rouleau 26.10.2020 12:59 ervaren op onze Instagram en zelfs in de wandeling. En laat ons zeker weten wat je ervan vindt!

--

--

GIST

een jong collectief dat samen met jou wil maken, opgericht door Sara van Oostrum, Astrid Vandendael, Michelle Daniëlse en Arne De Loore