GIST GROEIT 2

GIST
5 min readJan 8, 2021

--

Onze online expo GEFRATO loopt op zijn einde. Hoog tijd dus om terug te blikken op onze tweede testronde en te kijken hoe deze digitale expositie tot stand is gekomen.

‘120791 — Ode aan mijn tweelingbroer Kevin’ van Eveline Kurylak

Na GIST GROEIT 1 wisten we perfect hoe wij vier samen werkten, dus nu was de vraag: hoe betrekken we andere mensen (zoals jullie) in ons creatief proces? Hoe kunnen we jullie aanzetten om ook te beginnen maken en liefst samen met ons? Want deze keer wouden we een resultaat waar ook jullie aan hebben meegewerkt.

Om de antwoorden op die vragen te vinden, hadden we eerst grote plannen. GIST GROEIT 2 ging normaal op verplaatsing doorgaan. We gingen in een ruim atelier zitten waar jullie gewoon konden binnenspringen, waar jullie konden komen kijken naar wat we aan het maken waren en waar jullie zelfs konden meedoen. Maar helaas gooide corona roet in het eten. Door de tweede lockdown konden we geen atelier vast krijgen, laat staan dat er mensen over de vloer zouden mogen komen. Daardoor moesten we plots een digitaal alternatief verzinnen voor onze testronde. Dat digitale was niet meteen iets dat we van plan waren om te onderzoeken, maar door die beperkingen hebben we wel heel wat interessante dingen ontdekt en geleerd!

Zo kwamen we op het idee van prikkelmomenten: korte momenten om de inspiratie van de deelnemers te prikkelen. Want gewoon uit jezelf dingen beginnen maken is lastig, dat beseffen wij zelf ook. Tijdens het weekend van GIST GROEIT 2 organiseerden we daarom twee van die prikkelmomenten, elk met hun eigen insteek. In de eerste hebben we collages gemaakt aan de hand van herinneringen aan je broer/zus en in de tweede werd er geplooid en geknipt op basis van die herinneringen. Deze twee insteken zijn bewust gekozen. Het zijn twee manieren die makkelijk zijn en waar iedereen mee aan de slag kan, ook mensen zonder een creatieve achtergrond. Daarnaast moest in de prikkelmomenten ook materiaal gebruikt worden dat iedereen thuis, in zijn woonkamer of keuken, heeft liggen. Want ja, corona…

Die prikkelmomenten zijn iets dat we sowieso gaan meenemen naar onze volgende testrondes. Het geeft een fijn kader om iets te organiseren dat past bij het thema van onze werkweek, dat uitnodigt om mee te doen, maar toch concreet genoeg is! Toch heeft zo’n prikkelmoment ook nadelen, ontdekten we. Zo waren er bij het eerste prikkelmoment, op zaterdagavond, negen personen aanwezig, maar op het tweede moment, op zondagmiddag, was er dat maar een. Maar hoe kwam dat? Lag het thema of de methode de mensen niet? Of was het gewoon het verkeerde moment?

Gelukkig voor ons bleek het dat laatste te zijn. Verschillende mensen lieten ons weten dat ze interesse hadden, maar het moment hun gewoon niet paste. Dat is helaas het nadeel aan zo’n vast moment. En als je dan, zoals wij, dit pas laat communiceert, dan kunnen mensen zeker dat moment niet vrij houden. Iets om bij onze volgende testronde dus zeker rekening mee te houden!

Maar zoals een bekende Nederlandse voetballer ooit zei: “elk nadeel heb zijn voordeel.” En dat is hier niet anders. Door het weinige volk bij het tweede prikkelmoment, besloten we om het op een andere manier eens te proberen. We vatten het prikkelmoment samen en maakten er een korte video van. Deze ingekorte versie kan je nog steeds bekijken op onze Instagram! Door dit online te zetten, gaven we mensen die er niet bij konden zijn, de kans om het toch te doen en thuis geïnspireerd te raken om werk rond broers/zussen te maken. Die video is er nu snelsnel gekomen waardoor het soms wat klungelig is, maar bij de volgende testrondes gaan we die prikkel-video’s zeker opnieuw gebruiken en gaan we er ook veel meer aandacht aan besteden! Die filmpjes zijn de perfecte manier om te tonen wat mensen kunnen verwachten van zo’n moment en hopelijk maakt zo’n video de stap kleiner om uiteindelijk mee te doen met een echt prikkelmoment!

Ondanks corona en de maatregelen die ons oorspronkelijk idee behoorlijk hebben veranderd, kunnen we toch terugkijken op een geslaagde tweede testronde. Onze online expo GEFRATO is exact wat we wouden bereiken op het einde van het werkweekend: een digitaal resultaat waar werk in te bekijken was dat niet enkel door ons is gemaakt! En hoewel wij zeer trots zijn op dit resultaat, blijven we toch ergens op onze honger zitten. Deze expo is wel een stap in de juiste richting, maar is nog niet helemaal wat we willen. In GIST GROEIT 2 hebben wij én werk gemaakt met ons vier én een omgeving gecreëerd waar jullie werk ook in gemaakt en getoond kan worden, maar voor ons staan deze twee nog te los van elkaar. In onze volgende testronde willen we die twee dan ook samenvoegen tot een geheel. We willen samen met jullie bouwen aan één werk, aan één geheel waar onze creativiteit en die van jullie samen smelt.

Normaal was die derde testronde, GIST GROEIT 3, onze laatste. Maar na GIST GROEIT 2 voelen we dat we er nog niet volledig zijn. Daarom hebben we besloten dat er nog een extra testronde komt en dat GIST GROEIT 3 nog niet het einde is van ons onderzoek. Maar wat houdt GIST GROEIT 3 dan juist in? Eigenlijk hetzelfde als GIST GROEIT 2, maar dan met nog meer interactie! We willen jullie creativiteit nog meer betrekken in het proces, we willen nog meer samen met jullie maken! Daarbij gaan die prikkelmomenten zeker van pas komen, maar we gaan ook zoeken naar andere manieren die we dan tijdens onze derde testronde kunnen uitproberen. Hopelijk zijn de corona-goden ons ook gunstig gestemd en kan GIST GROEIT 3 op locatie doorgaan. Maar wat het ook wordt, in welke vorm ook, GIST GROEIT 3 komt er sowieso aan!

Houd dus zeker onze Instagram en Facebook in de gaten voor al onze aankondigingen. En hopelijk zien we jullie (in het echt?) bij onze derde testronde. En in tussentijd: blijven maken!

(Ben je benieuwd naar het resultaat van GIST GROEIT 2? Ontdek er hier alles over: GEFRATO)

--

--

GIST

een jong collectief dat samen met jou wil maken, opgericht door Sara van Oostrum, Astrid Vandendael, Michelle Daniëlse en Arne De Loore