Rue de Rouleau, 26.10.2020, 12:59

GIST
2 min readNov 1, 2020

--

een stilteencyclopedie met 20 geluiden, 20 keer zonder het geluid

Aan de hand van 20 lijnen, vormen, beelden en teksten willen we de stilte van een straat vatten. Want een stilte kan je horen. Altijd is er wel een geluid: een houten deur die kraakt, een ritselend blad, een auto in de verte… Een stilte is nooit echt stil.

Onze eerste stilteencyclopedie bevat 20 geluiden die we hebben gehoord tijdens één uur stilte in de Rolstraat. Op maandag 26 oktober, om 12:59 zetten we ons op de stoeprand, luisterden we één uur lang en schreven we alles op wat we hoorden. En zo kwamen we tot deze 20 geluiden.

Elke pagina toont een geluid, weergegeven op verschillende manieren. Een vorm, een lijn, een tekst, een beeld. Alles, behalve het geluid. Zodat je de stilte zelf kan invullen. Acht van deze pagina’s kan je vinden op onze Instagram. De andere 12 zijn enkel te zien in het boekje. Maar er is een manier om deze ook te ontdekken.

Je kan ons boekje komen afhalen en zelf door de Rolstraat lopen, op zoek naar de geluiden om zo de stilte te ervaren. De plekken waar wij bewust werden van de stilte zijn aangeduid. Dus stuur ons een berichtje, blader door de stilteencyclopedie en dompel je onder in de stilte van de Rolstraat.

Rue de Roluleau, 26.10.2020, 12:59 is het resultaat van onze eerste testronde. Hoe dit project is ontstaan en wat we er uit geleerd hebben, kan je hier lezen. Binnenkort hebben wij onze tweede testronde en zal er ook een nieuw project ontstaan. Toch is dit project nog niet afgerond. We willen in de toekomst meer stilteencyclopedieën maken van straten, dorpen, steden of gebouwen. Want de stilte is nergens echt stil.

--

--

GIST

een jong collectief dat samen met jou wil maken, opgericht door Sara van Oostrum, Astrid Vandendael, Michelle Daniëlse en Arne De Loore